En god bolig, der er til at betale

En god bolig, der er til at betale

I de større byer er boligsituationen dybt problematisk. Lejeboliger og andelsboliger er svære at få fat i og som oftest ret dyre ( også her i Gentofte er der mange udlejningsejendomme .)

Med de prisstigninger vi oplever for tiden ville huslejer i private udlejningsejendomme skulle stige med det gældende prisindeks på nu over 9 %.

Derfor vedtog regeringen, med blandt andre Enhedslistens stemmer, at indføre et loft for huslejestigninger på 4 % fra sept. d.å. og to år frem.

Det hjælper formentlig en del menneskers privatøkonomi.

Men der er andre problemer på boligmarkedet. Det er jo stadig således, at mennesker bliver varslet om opsigelse af deres lejemål, fordi man med en lille økonomi og øvrige prisstigninger i samfundet, ikke er i stand til at betale sin husleje.

1087 på landsplan i juli 2022 mod 888 i juli 2021. ( tallene fra en artikel i Politiken d. 6. oktober d.å. af Bettina Post .)

Et andet problem er, at det stadig er muligt for store kapitalfonde, som Blackstone, ( der nu har skiftet navn !) at opkøbe udlejningsejendomme, chikanere lejere ud, for at foretage renoveringer med store huslejestigninger til følge.

Endelig er der situationen omkring andelsboliger. I 2020 besluttede man fra regeringens side, at man ikke mere kunne fastsætte en offentlig vurdering for denne type boliger, for det var ” for kompliceret “

Det betyder, at 2/3 af de nuværende andelsboliger benytter sig af valuarvurderinger og således skal have en udgift til en privat ejendomsmægler hver 18. måned.  Andelstanken har svære vilkår.

Birthe Bjerre, Dyssegård, medlem af Enhedslisten i Gentofte